להחליט לחיות יחד בבית עם בן/ בת זוג זהו צעד רציני במערכת היחסים. זוגות רבים מצליחים ללמוד הרבה יותר אחד על השני לאחר המעבר. המעבר טומן בחובו התמודדויות שונות עם סיטואציות מורכבות, שכן עולה סוגיית חלוקת התפקידים בבית בין בני הזוג.  אז כך תלמדו על איך מחלקים את התפקידים, שומרים על שלום בית ואיך מצליחים למצוא את האיזון המתאים בחלוקת התפקידים.

 

כולנו גדלנו בבית שבו הייתה חלוקת תפקידים

כל אדם בעולם גדל בסביבה כלשהי, חלק גדלו בסביבה שדרשה מהם יותר מאמץ לביצוע מטלות הבית וחלק גדלו בסביבה שדרשה מהם פחות שיתוף במטלות הבית. גם בני זוג כמו כל אדם בעולם, גדלו כל אחד בסביבה מסוימת שככל הנראה הייתה שונה משל בן/ בת הזוג שלהם.

החינוך בבית הילדות משפיע רבות לטווח הארוך על ראיית העולם של בני הזוג ובכך גם על חלוקת התפקידים בבית. ההתפתחות בבתים שונים היא זו שיצרה את רוב הפערים בין התפיסות לגבי חלוקת התפקידים בבית. כמו גם חלוקת תפקידים בחדר המיטות, למשל התפיסה שגברים מרגישים צורך בתהליך הגדלת הפין. אותם הפערים בין חלוקת התפקידים בבית הקודם לבין חלוקת התפקידים בבית המשותף עלולים להוות משבר בזוגיות.

 

שוויון הוא הפתרון?

על פי מחקר אקדמי שערכה רונית הריס אולשק (בעלת תארים במדעי החברה ובפסיכולוגיה), בחברה הישראלית כ-22% מחלקים את מטלות הבית באופן שוויוני. נתון זה מעיד על כך שבמרבית הבתים הישראלים החלוקה היא אינה שוויונית אך לא ברור אם הרוב בהכרח הוא הצודק.

במחקרים שנערכו באוניברסיטה העברית הוכח כי ישנם הבדלים פיזיולוגיים בין נשים לגברים (חוץ מחלק מההורמונים ואברי המין) שיכולים להסביר את החלוקה המגדרית של תפקידים בבית. המחקר גילה כי ישנם הבדלים בחוש הריח ובקולטני הראייה שברשתית העין בין נשים לגברים.

אותם הבדלים פיזיולוגיים יכולים להצדיק חלוקה לא שוויונית במטלות הבית בין בני הזוג: האישה תשים לב ליותר לכלוך וסירחון, תקלוט יותר בלגן, תריח אם האוכל טוב או לא ועוד. חושים מחודדים יותר יכולים לייעל את ביצוע מטלות הבית אך לא בהכרח ליצור סביבה נעימה שמכבדת את שני בני הזוג.

העולם שבו אנו חיים מתפתח ומתקדם, התפיסות הפכו לנאורות יותר והיחס בין נשים וגברים הופך לשוויוני יותר. אומנם בעבר היו מחלקים את התפקידים בבית לפי המגדר, אך כיום התודעה האנושית כבר השתנתה ובהרבה מאוד תרבויות כבר לא מחלקים את התפקידים לפי המגדר.

 

אז מה עדיף? תחושת שוויון או חלוקה לפי פיזיולוגיה?

על פי מחקר שנערך הדרך המיטבית לחלוקת התפקידים בבית היא התאמת תכונות האופי לתפקיד בבית. כך שהזוגות שיודעים לחלק את מטלות הבית לפי התאמה נפשית והתנהגותית יצליחו יותר.

ההסבר לכך הוא שאם אדם יבצע תפקיד שהוא מותאם אליו יותר מהבחינה הנפשית הוא יבצע אותו בצורה טובה יותר. מבצע המטלה יהיה בעל מוטיבציה גבוהה יותר לביצוע התפקיד וירגיש תחושת סיפוק גדולה יותר בעקבות ההצלחה במשימה. כך, שאם חלוקת התפקידים תתבסס על המגדר של כל אחד מבני הזוג, אך לא תותאם לנפשו ולאופיו, הוא יגיע לתוצאות פחות טובות.

 

איך בפועל מחלקים את מטלות הבית בצורה טובה?

דרך החלוקה המיטבית מתבצעת על ידי מספר שלבים אשר דורשים מכל אחד מבני הזוג כנות, יושרה והקשבה זה לזה. בכדי לבצע את החלוקה מומלץ לשבת יחד בסביבה ניטרלית שנעימה לשני בני הזוג באופן שווה ולבצע את השלבים הבאים:

  1. הכנת רשימה שמכילה את הפרטים הבאים עבור כל אחד מבני הזוג:
  2. כתיבת מספר תכונות אופי בולטות אצל כל אחד מבני הזוג.
  3. כתיבת לו”ז כללי לאיך נראה השבוע מבחינת חלוקת הזמן אצל כל אחד מבני הזוג.
  4. כתיבת מטלה מועדפת/ תפקיד מועדף.

 

בשלב השני נתבונן בשתי הרשימות וניצור רשימת תפקידים ומטלות משותפת שמותאמת ללוח הזמנים השבועי של כל אחד מבני הזוג ותכונותיו. חשוב להתחשב בחלוקה גם ברצונות של בן/ בת הזוג אך יש להתפשר במידת הצורך (למשל כאשר לבן/ בת הזוג האחר/ת יש תכונה שמתאימה יותר לביצוע התפקיד).

 

אחרי החלוקה- איך ממשיכים?

בכדי לשמור על החלוקה על כל אחד מבני הזוג לקחת אחריות מלאה על המטלות שעליו/ עליה לבצע. חלוקת המטלות היא רק השלב הראשוני והפשוט ביותר אך כעת, כאשר בידכם רשימת חלוקה מסודרת, עליכם לשמור לטווח הארוך על חלוקת התפקידים, לזכור את הפשרות שנעשו זה עבור זו ולדעת לכבד את ההסכם שקבעתם בינכם. מעכשיו המפתח להצלחה בשמירה על הבית נמצא רק בידיים שלכם, בהצלחה!

מערכות יחסים- מהם התפקידים של כל אחד בבית?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *